Junalla Venäjälle? Da!

Olettekos arvon lukijat miettineet, kuinka lähellä lähin miljoonakaupunki meistä katsottuna oikeastaan on? Pietari on käytännössä aivan naapurissamme, sillä linnuntietä sinne on matkaa Helsingistä katsottuna vain 300 kilometriä. Kaupunkien välillä kulkee junavuoroja useita kertaa päivässä ja hintakaan ei ole kovin suolainen: 2. luokan lippu irtoaa jopa alle kolmenkympin. Ja siis puhutaan nyt aikuisten lipusta ilman minkäänlaisia alennuksia. Allegro kulkee Helsingistä Pietariin noin neljässä ja puolessa tunnissa ja mikä kätevintä, passi- ja tullitarkastukset hoidetaan junassa, joten turhaa odottelua ja jonottelua kummallakaan asemalla ei tarvitse tehdä. Pietari on siis maailman pohjoisin miljoonakaupunki ja pitää sisällään taatusti elämyksiä myös vaativammanki matkailijan mieltymyksien mukaisesti. Kaupungin arkkitehtuuri on kaunista ja koska kaupungin ala koostuu useasta kymmenestä saaresta, on Pietari saanutkin lisänimen ”siltojen kaupunki”. Eremitaasin taidemuseo on kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä ja shoppailun kannalta Pietariin kannattaa suuntautua Tallinnaa herkemmin, sillä kaupungin hintataso on merkkituotteissa Suomea huomattavast alempi. Lätkäfaneille Pietari on myös herkullinen kohde, sillä KHL:n kuumimpiin joukkueihin lukeutuva SKA pelaa kotiottelunsa siellä.

Siinä missä Allegro puksuttaa Pietariin, Tolstoi taasen vie suomalaisturistin suoraan Moskovaan. Itänaapurimme pääkaupunkiin Helsingistä on tosin matkaa hieman vajaa 900 kilometriä, joten päiväreissua Venäjän suurimpaan kaupunkiin ei niin vain junalla tehdäkään. Junamatka kestää Helsingin rautatieasemalta noin 14,5 tuntia, joten matkalle kannattaa tyynyn lisäksi varata lukemista ja paljon evästä. Kuten Pietariinkin mentäessä, rajamuodollisuudet tehdään Moskovan-junassa matkan aikana. Hintaa Helsinki-Moskova -junalipulla on noin sata euroa. Moskova on Euroopan suurin kaupunki ja koko rahan väärti vierailulle. Kauniiden katedraalien täyttämästä kaupungista löytyy myös hektistä suurkaupungin tunnetta, sillä Moskovan väkiluku on noin 11 miljoonaa.

Venäjä on siis aivan lähettyvillämme, joten miksi emme siihen tutustuisi paremmin? Ongelmia ei tavalliselle turistille maassa takuulla synny, kunhan passitiedot ovat ajan tasalla ja muistaa noudattaa tuontimääräyksiä elintarvikkeiden, tupakkatuotteiden ja alkoholin suhteen. Kannattaa muistaa, että Venäjä ei kuulu EU:hun ja siksi joitain ruoka-aineita voidaan tullin toimesta takavarikoida Suomeen tultaessa. Yksi tällaisista tuotteista on villisianliha.