Liiga by train

Ei ole tainnutkaan tulla vielä esille tässä blogissa, mutta minähän olen kova jääkiekon ystävä. Onneksi Suomen rataverkosto kattaakin lähes kaikki Liigakaupungitt ja suuren osan Mestisjoukkueidenkin kotipaikoista. Tässä postauksessa avaan pähkinänkuoressa, kuinka muutamiin kaukaisimpiin Liigakaupunkeihin pääsee junalla. Junareissu lätkämatsiin on oma elämyksensä, kun ei tarvitse parkkipaikoista ja ajokunnostakaan huolehtia. Otappa siis silmä käteen ja katso, miten mihinkin kaupunkiin helpoiten pääset:

Oulu:

Kärppien kotikaupunkiin etelästä helpoiten pääsee rantareittiä pitkin, eli reittiä Seinäjoki-Kokkola-Oulu. Seinäjoki on yksi Suomen raideliikenteen tärkeimmistä solmukohdista ja esimerkiksi Vaasasta lähtevät fanit joutuvatkin kulkemaan Seinäjoen kautta. Itä-Suomesta Pieksämäen ja Kajaanin kautta pääsee myös perille.

Vaasa:

Pohjanmaan maakuntakeskus Vaasa on ratakartaa katsottaessa melko yksinäinen saareke länsirannikolla. Raiteita pitkin Sportin kotikonnuille pääsee ainoastaan Seinäjoen kautta, tulitpa sitten mistä ilmansuunnasta tahansa. Pohjois-, Keski- ja Itä-Suomesta tultaessa Seinäjoelle pääsee suoraan InterCityllä, etelästä ja länsirannikolta tultaessa voi joutua vaihtamaan ainakin kerran junaa.

Kuopio:

Savon sydämeen lätkäfanin reitti vie Joensuun, Kouvolan, Kajaanin tai Jyväskylän kautta. Iisalmen ja Pieksämäen väliin jäävää Kuopiota halkoo vain pohjois-eteläsuunnassa kulkeva rautatie, joten junan vaihtoon kannattaa varautua KalPan peleihin mennessä.

Lappeenranta:

Kaakkoinen Lappeenranta on varsinkin Vaasan ja Porin suunnalta tulevien kannalta melkoisen vaikeasti lähestyttävä kaupunki. Lähimmät isot asemat ovat Kouvola ja Joensuu, joiden kautta kaikki raideliikenne kulkeekin paikallisjunien muodossa Lappeenrantaan. SaiPan kotimatseihin matkaavien kannattaa siis varata reilusti aikaa, ellei jopa yösijaa matkaa suunnitellessaan.

Pori:

Kuten Vaasakin, Poriin pääsee vain yhden kaupungin kautta rautateitse ja tämä kaupunki on Tampere. Tampereelle onneksi pysähtyy valtaosa etelään menevistä junista, joten suurta vaivaa ei junamatkailijan tarvitse nähdä. Ainoastaan istumalihaksia vaaditaan, vaikka lähtisitkin vain Helsingistä. Jopa Turusta tullessa täytyy junalla kiertää Tampereen kautta, vaikka autoteitse kaupunkien välimatka onkin vain noin 100 kilometriä.

Villi kortti: Rauma:

Rauma on Liigakaupungeista ainoa, jonne ei pääse junalla. Henkilöliikennöinti kaupunkiin lopetettiin 2010-luvun alkupuolella ja raiteita pitkin sinne kulkee ainoastaan rahtiliikenne. Paras tapa päästä Lukon kotikaupunkiin julkisilla kulkuvälineillä on mennä junalla Turkuun, Tampereelle tai parhaimmassa tapauksessa Poriin ja jatkaa siitä bussilla loppumatka.