Säästä junalipuissa – kolme vinkkiä budjettimatkaajalle

Kyllähän sen tällainenkin junien suuri ystävä tietää, että Suomessa junalipun hinnat ovat paikoitellen jopa törkeän kalliita. Kuitenkin ainakin meikäläistä kiehtoo matkustamisen helppous ja se, että matkustamisesta itsestään pääsee nauttimaan täysin rinnoin. Jos matkan ainoa tarkoitus olisi päästä päämääräänsä, en tuhlaisi aikaani ”jouten istuskeluun”, kun paljon nopeammin olisin perillä lentäen. Minä ainakin tykkään katsella ikkunasta, kuinka maisema vaihtuu viljapelloista taajamaan ja metsästä järven rannoilla. Tykkään lukea, milloin kirjoja, milloin juttuja netistä. Kuuntelen musiikkia, katson Netflixiä, olen ja istun. Oleellinen osa matkustamista minun mielestäni on se aika, jolloin joudut odottamaan perille pääsyä ja rauhoittumaan. Juna ei liiku yhtään sen nopeampaa, vaikka haluaisitkin olla jo perillä. Et voi muuta kuin odottaa kiltisti junan saapumista määränpäähäsi. Jotkut, etenkin työmatkalaiset, käyttävät matkustusajankin hyödykseen ja työskentelevät junan ailahtelevan Wi-Fi -yhdeyden avustuksella. Mitä ikinä junamatkasi aikana teetkin, ota ajasta kaikki ilo irti ja rentoudu, lue, pelaa, nuku. Anna itsellesi hetki rauhaa. Sitä, mitä et arjessasi usein voi.

Nyt menin kyllä jo aivan aiheen ohi. Tämän siitä saa, kun kirjoittaa ajatuksenvirtatekstiä. Tässäpä ne kolme vinkkiä, por favor:

1. Suunnittele etukäteen

Mitä aiemmin tiedät matkustuspäiväsi ja -kohteesi, sen varmemmin lipunkin hinta on kohtuullinen. Dynaaminen hinnoittelu, jota VR:kin käyttää, tarkoittaa sitä, että lipun hinta vaihtelee vuoron suosion ja ajankohdan mukaan. Yleensä kalliimmat liput ovat vuoroilla, jotka lähtevät kello 10-18 välillä, sillä niihin aikoihin ihmiset yleensä eniten matkustelevatkin. Jos suunnittelemassasi visiitissä on pientä pelivaraa, kannattaa hieman vilkuilla, mille päivälle ja kellonajalle osuisi halvin junavuoro vierailusi ajankohdan lähistöllä.

2. Matkusta, kun muut vielä nukkuvat

Varhaisimmat aamuvuorot ja myöhäisimmät yövuorot ovat halvimpia matkustaa, sillä ne ovat vähiten suosittuja matkustajien keskuudessa. Saman vuorokauden sisällä halvimman ja kalleimman junalipun hinnassa saattaa olla jopa 300% hintaero tai enemmänkin. Jos selkä kestää, suosittelen yöjunaan hyppäämistä ja nukkumista Eko-vaunussa. Saatat säästää useita kymmeniä euroja suuntaansa. Häviät vain hieman yöunen laadussa, mutta reissussa rähjääntyy ja kotona voi nukkua univelat sitten pois.

3. Liity kanta-asiakkaaksi

VR:n kanta-asiakasjärjestelmä tarjoaa rahanarvoisia etuja ja tarjouksia, joten siihen liittyminen on enemmän kuin suositeltavaa. Veturin jäsenille tulee sähköpostitse tieto ensimmäisenä uusista tarjouksista ja kilpailuista. Parin vuoden takainen joulukalenteri oli varsinainen hitti, sillä vain 1,5€:n hintaan sai varata aina päivän kalenteriluukun takaa paljastuneelle reitille lipun.