Tylsistyttääkö junamatka? 3 vinkkiä ajan tappamiseen!

Vaatiihan se istumalihaksia nököttää junassa useampi tunti hieman pidempää matkaa taittaessa. Ergonomia ei ole ehkä asiantuntijoiden suosittelemalla tasolla vaunujen penkkien designissa, mutta jos esimerkiksi leffaa jaksaa katsoa kolmatta tuntia sohvallaan hievahtamattakaan, ei junassa istuminen ole sen kummoisempi (penkki)urheilusuoritus.

Näin junamatkailun puoliammattilaisena kuitenkin halusin koota listan teille, jotka koette ylitsepääsemättömän vaikeana joutilaana istuskelun ja paikallaan olemisen. Nykyään kun on trendikästä puhua ”optimoinnista” ja ”tehokkaasta ajankäytöstä”, näistä vinkeistä voi olla oikeastikin joillekin hyötyä.

1. Nuku

Koska miksi ei. Jos et ole koskaan elämässäsi valittanut, että ”koko ajan väsyttää” ja ”ei ehdi nukkumaan”, niin isot propsit siitä. Mutta valtaosa meistä työssäkäyvistä aikuisista sortuu tämänkaltaiseen valitukseen harva se päivä. Ratkaisuhan näihin ongelmiin on harvinaisen yksinkertainen: silmät kiinni ja unta palloon. Kotona arjessa nukkumista rajoittaa väkisinkin tietyt asiat, kuten omat ja lasten harrastukset, kotityöt, aamuherätykset sun muut tekijät. Otapa nyt siis oikein kiva asento, taittele vaikka huppari tyynyksi pään alle ja nauti siitä, että nyt voit rauhassa nukkua. Mihinkään et siitä junasta pääse ennen sen pysähtymistä eikä stressiä kodin asioista kannata ottaa, sillä mitäpä sinä niille voisitkaan matkalla ollessasi.

2. Lue

Liittyy vähän tuohon ensimmäiseen kohtaan sinänsä, että harvassa ovat nekin hetket aikuisen elämässä, kun voi useita tunteja putkeen uppoutua koukuttavan kirjan pariin murehtimatta ulkopuolisesta maailmasta. No, nyt voit. Matkapahoinvoinnista kärsiville lukemista en kuitenkaan ensimmäisenä suosittelisi, vaikka monen kyseisestä vaivasta kärsivän ystäväni mukaan junassa oireet eivät tule niin vahvana, kuin autossa, koska kyyti on tasaisempaa. Ex-tyttökaverini oli niin ahkera lukija, että hän luki Helsinki-Kokkola -välillä kokonaisen pokkarin. Meikäläinen ei ois päässy varmaan ensimmäistä lukua pidemmälle…

3. Katso leffa

Tänä päivänä ei onneksi tarvitse raahata läppäriä mukanaan, jos haluaa katsella tien päällä leffoja. On Netflixit, Viaplayt, Ruudut, Yle Areenat sun muut palvelut, joista sopuhintaan pystyy striimaamaan haluamiansa leffoja milloin vain, missä vain. Nykyaikaisen puhelimen akku pääsääntöisesti kestää vähintään yhden kokoillan elokuvan katsomisen verran ja onneksi pistokepaikkoja löytyy runsaasti junista näinä päivinä. Junan sisäiseen Wi-Fiin ei kannata silti luottaa, vaan 4G on valttia striimatessa rautateillä. Parhaiten pystyt silti nauttimaan elokuvistasi, jos pystyt lataamaan elokuvan offline-tilaan jo ennen matkaa. Offline-katselua tarjoaa ainakin Netflix ja Viaplay, eikä silloin tarvitse olla yhteydessä lainkaan verkkoihin leffan aikana. Muistathan toki pistää kuulokkeet päähäsi, ettei koko vaunun tarvitse nauttia lempileffasi äänitehosteista.